Пн-Пт с 9:00 до 18:00
0

Стопки, стакани, келихи - які бувають і для чого призначені

Кожен погодиться з тим, що набагато приємніше їсти за шикарно сервірованим столом. Саме для красивої подачі і був придуманий етикет сервіровки. Правильно накритий стіл зробить будь-який Ваш прийом їжі справжнім святом. Крім скатертин, тарілок і столових приладів, жодна сервіровка не обійдеться без правильно підібраною питного посуду. Для кожного напою передбачений певний вид фужерів, келихів або ж склянок. Для червоних вин і коньяку прийнято використовувати «пузаті» келихи, дрібні келихи використовують для білих вин, високі і вузькі фужери - для шампанського. Міцні алкогольні напої в основному подаються в чарках, а пиво прийнято пити зі спеціальних кухлів. Для води і соку подаються склянки, які призначені для коктейлів.

Трохи докладніше про питний посуд. Всі ми звикли, що традиційні келихи і стакани зроблені зі скла або кришталю. Зараз можна знайти найрізноманітніші матеріали для виготовлення питного посуду.

Крім матеріалу, питний посуд відрізняється за обсягом і формою. Саме за цими двома параметрами і визначається призначення ємності.

Келихи

Келихи - тонкостінні, різної форми ємності для напоїв, переважно на високій тонкій ніжці.

  1. Келих для червоного вина. Чаша має округлу форму, яка злегка звужується до верху, а ніжка пряма і довгаста. Обсяг такого келиха від 140 до 820 мл. Вузька форма чаші дозволяє вловити найтонші нотки винного аромату.
  2. Келих для бургундських вин (Лафітна чарка). Форма цього келиха нагадує яблуко, з широким обідком. Ємність такого келиха 100-125 мл, але зустрічаються і келихи об'ємом 700 мл.
  3. Келих для рожевого вина (Гоблет, кубок). Келих на довгій ніжці, форма чаші дуже нагадує квітку тюльпана: широка основа, яка до середини звужується і розширюється до верху. Розширення обідка сприяє вивітрюванню спиртів, що дозволяє розкрити фруктові нотки напою. Обсяг такого келиха 200-300 мл.
  4. Келих для білого вина. Для такого келиха характерна довга ніжка і більш витягнута і пряма форма чаші, ніж в келиху для червоного вина. Обсяг від 100 до 850 мл. Але для білого вина прийнято використовувати більш дрібні келихи, ніж для червоного, адже біле вино подається охолодженим.
  1. Келих Флюіт. Довгастий келих, звужений до верху або до низу на довгастої ніжці. Вузька форма чаші, що схожа на флейту, сприяє тому, що б не утворювалося багато піни і напій не видихався. Обсяг такого келиха 100-300 мл.
  2. Келих «Шампанське блюдце». Широка чаша і довга ніжка. У такому келиху шампанське швидше втрачає свою ігристість, а аромат вина не концентрується, зате такі келихи дуже ефектно виглядають в піраміді, коли шампанське наливають в верхній келих і воно спадає в келихи, які знаходяться внизу піраміди. Обсяг такої ємності 120-200 мл.
  1. Коктейльна чарка (Келих для мартіні). Чаша у формі конуса на високій ніжці. Такий келих призначений для подачі вже охолоджених напоїв або коктейлів з подрібненим льодом. Обсяг 90-280 мл.
  2. Келих для Маргарити. Келих на довгастій ніжці, форма чаші двох'ярусна: основа вузька і різке розширення від середини келиха. Ідеальний для подачі коктейлю «Маргарита», а також для інших коктейлів з льодом. Обсяг такого келиха 200-250 мл.
  3. Келих Харрікейн. Форма чаші нагадує форму келиха для рожевого вина - тюльпан, тільки злегка подовжений, ніжка в цьому келиху коротка. Підходить для подачі фруктових і тропічних коктейлів, ємність 400-800 мл.

Чарки

Чарки - вид посуду для вживання алкогольних напоїв.

Коньячна чарка (Бренді гласс, сніфтер, балон, коньячний келих). Округла, «пузата» форма чаші на короткій ніжці. Така форма коньячного бокалу придумана для того, що б його зручно було тримати в долоні - від тепла рук напій підігрівається, що дозволяє йому розкрити свій смак і аромат. Обсяг такого келиха 200-350 мл, але заповнюється він всього на чверть, а напій слід пити маленькими ковтками. Підходить для подачі напоїв в чистому вигляді, таких як коньяк, бренді і кальвадос.

Склянки

Склянки. Найчастіше скляна ємність, циліндричної форми, без ручки і без ніжки. Здавалося б, все дуже просто, але і у склянок є різновиди.

На завершення нашої статті хочемо дати кілька порад по догляду за Вашими келихами.

Сподіваємося, що ця стаття була корисна для Вас! А найкрасивіший посуд Ви завжди зможете знайти і купити в нашому інтернет-магазині.

ВСІ СТАТТІ