Кожен погодиться з тим, що набагато приємніше їсти за шикарно сервірованим столом. Саме для красивої подачі і був придуманий етикет сервіровки. Правильно накритий стіл зробить будь-який Ваш прийом їжі справжнім святом. Крім скатертин, тарілок і столових приладів, жодна сервіровка не обійдеться без правильно підібраною питного посуду. Для кожного напою передбачений певний вид фужерів, келихів або ж склянок. Для червоних вин і коньяку прийнято використовувати «пузаті» келихи, дрібні келихи використовують для білих вин, високі і вузькі фужери - для шампанського. Міцні алкогольні напої в основному подаються в чарках, а пиво прийнято пити зі спеціальних кухлів. Для води і соку подаються склянки, які призначені для коктейлів.
Трохи докладніше про питний посуд. Всі ми звикли, що традиційні келихи і стакани зроблені зі скла або кришталю. Зараз можна знайти найрізноманітніші матеріали для виготовлення питного посуду.
- Скло - найпоширеніший матеріал для виготовлення питного посуду. Він відносно недорогий, але виглядає дуже красиво. Загартоване скло є більш стійким матеріалом, воно стійке до різких перепадів температур і подряпин. Незагартоване скло - більш витончене, але менш практичне. З такого скла найчастіше зроблені винні келихи і келихи для шампанського.
- Кришталь - зовні вироби з кришталю можна відрізнити за характерними алмазними гранями. Сервіровка з кришталевим посудом відразу набуває урочистого і святкового вигляду.
- Кришталеве скло - цей матеріал поєднав в собі властивості кришталю і скла. Вироби з цього матеріалу міцні та стійкі до подряпин. Зовнішній вигляд більш витончений, ніж у звичайного скла, але йому не характерні алмазні грані, як у кришталевого посуду. • Склокераміка - склянки зі склокераміки витримують високі температури, а тако ж їх можна використовувати в мікрохвильовій печі. Такі склянки відмінно підходять для подачі гарячих напоїв: кави, чаю, капучино, глінтвейну та іншого. • Бамбук - найбільш оптимальний варіант для виготовлення екологічно чистого одноразового стакану.
- Глина - випалена глиняна поверхня посуду абсолютно не взаємодіє з харчовими продуктами, що дозволяє зберегти вітаміни та інші корисні елементи, що містяться в їжі та напоях, матеріал є екологічно чистим. Набір чарок або келихів з глини стане відмінним подарунком цінителю української культури.
- Дерево - дерев'яні келихи і кубки найчастіше використовують як прикрасу, тому що не всі породи дерева добре переносять часті контакти з вологою.
- Метал - такі вироби асоціюються із середньовічними кубками. Ці келихи часто зроблені з срібла або бронзи, іноді позолочені. Часто такі келихи інкрустують дорогоцінними каменями. Так само металевими роблять похідні стопки і стакани - вони практичні і не розіб'ються в дорозі.
- Пластик - такий посуд призначений виключно для пікніків. Сервірувати таким посудом святковий стіл неприйнятно.
- Фарфор - питна посуд з порцеляни призначена для гарячих напоїв. Фарфоровий стакан для кави або чаю повністю замінює кухоль і виглядає дуже сучасно.
- Папір - такий посуд часто використовується в закладах, де каву або чай купують на винос, а тако ж в кавових автоматах або ж офісах. Паперові та картонні стакани все частіше використовуються замість одноразових пластикових, так як вважаються екологічно чистими.
- Силікон - силіконовий посуд часто призначений для походів. Він витримує високі і низькі температури. З силікону роблять дорожні склянки: складні і з кришечкою, вони зручні і не розіб'ються.
- Камінь - вироби з малахіту, яшми і нефриту носять скоріше декоративний характер, але так само стануть відмінним доповненням тематичної сервіровки.
- Слонова кістка - дорогі і рідкісні келихи, які складно знайти в нашій країні. Вони стануть відмінним дорогим сувеніром з екзотичних країн.
Крім матеріалу, питний посуд відрізняється за обсягом і формою. Саме за цими двома параметрами і визначається призначення ємності.
Келихи
Келихи - тонкостінні, різної форми ємності для напоїв, переважно на високій тонкій ніжці.
- Келих для води. Великий келих, об'ємом від 200 мл, характеризується тонкою ніжкою і прямою формою стінок. Обсяг келиха прийнято розраховувати так, що б до води можна було додати трохи льоду.
- Келихи для вина. Повинні бути виготовлені з безбарвного матеріалу, без огранки. Довга ніжка для того, що б тримати келих саме за неї, адже найменша зміна температури напою може в корені змінити його смак.
- Келих для червоного вина. Чаша має округлу форму, яка злегка звужується до верху, а ніжка пряма і довгаста. Обсяг такого келиха від 140 до 820 мл. Вузька форма чаші дозволяє вловити найтонші нотки винного аромату.
- Келих для бургундських вин (Лафітна чарка). Форма цього келиха нагадує яблуко, з широким обідком. Ємність такого келиха 100-125 мл, але зустрічаються і келихи об'ємом 700 мл.
- Келих для рожевого вина (Гоблет, кубок). Келих на довгій ніжці, форма чаші дуже нагадує квітку тюльпана: широка основа, яка до середини звужується і розширюється до верху. Розширення обідка сприяє вивітрюванню спиртів, що дозволяє розкрити фруктові нотки напою. Обсяг такого келиха 200-300 мл.
- Келих для білого вина. Для такого келиха характерна довга ніжка і більш витягнута і пряма форма чаші, ніж в келиху для червоного вина. Обсяг від 100 до 850 мл. Але для білого вина прийнято використовувати більш дрібні келихи, ніж для червоного, адже біле вино подається охолодженим.
- Келихи для шампанського. Келихи для шампанського можуть бути як ограновані, так і без огранки, але в гранованих келихах буде більш ефектна подача - промінчики світла гратимуть в гранях скла, створюючи справжню казку в напої.
- Келих Флюіт. Довгастий келих, звужений до верху або до низу на довгастої ніжці. Вузька форма чаші, що схожа на флейту, сприяє тому, що б не утворювалося багато піни і напій не видихався. Обсяг такого келиха 100-300 мл.
- Келих «Шампанське блюдце». Широка чаша і довга ніжка. У такому келиху шампанське швидше втрачає свою ігристість, а аромат вина не концентрується, зате такі келихи дуже ефектно виглядають в піраміді, коли шампанське наливають в верхній келих і воно спадає в келихи, які знаходяться внизу піраміди. Обсяг такої ємності 120-200 мл.
- Келихи для коктейлів. У барній карті будь-якого ресторану Ви побачите безліч коктейлів і практично для кожного з них є свій певний келих. Форма і обсяг келиха залежить безпосередньо від складу напою. Ось деякі різновиди коктейльних келихів:
- Коктейльна чарка (Келих для мартіні). Чаша у формі конуса на високій ніжці. Такий келих призначений для подачі вже охолоджених напоїв або коктейлів з подрібненим льодом. Обсяг 90-280 мл.
- Келих для Маргарити. Келих на довгастій ніжці, форма чаші двох'ярусна: основа вузька і різке розширення від середини келиха. Ідеальний для подачі коктейлю «Маргарита», а також для інших коктейлів з льодом. Обсяг такого келиха 200-250 мл.
- Келих Харрікейн. Форма чаші нагадує форму келиха для рожевого вина - тюльпан, тільки злегка подовжений, ніжка в цьому келиху коротка. Підходить для подачі фруктових і тропічних коктейлів, ємність 400-800 мл.
Чарки
Чарки - вид посуду для вживання алкогольних напоїв.
Коньячна чарка (Бренді гласс, сніфтер, балон, коньячний келих). Округла, «пузата» форма чаші на короткій ніжці. Така форма коньячного бокалу придумана для того, що б його зручно було тримати в долоні - від тепла рук напій підігрівається, що дозволяє йому розкрити свій смак і аромат. Обсяг такого келиха 200-350 мл, але заповнюється він всього на чверть, а напій слід пити маленькими ковтками. Підходить для подачі напоїв в чистому вигляді, таких як коньяк, бренді і кальвадос.
- Арманьячна чарка. Чарка на ніжці, форма чаші нагадує тюльпан, що сприяє повному розкриттю аромату арманьяка. Обсяг такої чарки 160-240 мл.
- Рейнвейна чарка. Широка чаша на високій ніжці, найчастіше виконана з кольорового скла або кришталю. Обсяг цієї чарки 100-150 мл, що підходить для витонченої подачі сухих і напівсолодких вин.
- Мадерна чарка (Шеррі, порт гласс). Ніжка середньої висоти, чаша звужується до верхнього краю. Використовується для подачі вермутів, а також десертних і кріплених вин. Обсяг невеликий, всього 75-100 мл.
- Чарка для хересу. Для такого келиха характерна фігурна ніжка, а трикутна форма чаші сприяє зникненню спиртів. Обсяг чарки 60-80 мл. У таких чарках-келихах прийнято подавати вино - Херес.
- Лікерна чарка (Поні, кордіал). Чарка об'ємом 80-120 мл прекрасно підійде для шаруватих коктейлів з доповненням лікеру, 25-60 мл - для вживання лікерів в концентрованому вигляді. Стандартним розміром такої чарки прийнято вважати стопку 40 мл.
- Горілчана чарка. Стопка на невисокій ніжці, об'ємом 35-50 мл, підійде для подачі міцних алкогольних напоїв: горілки, настоянок і наливок.
- Стопка. Стопки для горілки місткістю 40-100 мл, а для шотів - 45 мл. Підходять для міцних алкогольних напоїв, які п'ють залпом: горілки і шотів.
Склянки
Склянки. Найчастіше скляна ємність, циліндричної форми, без ручки і без ніжки. Здавалося б, все дуже просто, але і у склянок є різновиди.
- Коллінз. Високий стакан, відмінна якість якого - прямі стінки. Ємність такого склянки 230-340 мл. Він підходить для подачі холодних коктейлів, які називаються «long drink», такі як Мохіто, Піна-Колада. Також стакан підійде для подачі джина, віскі, содовою, іноді для соку і мінеральної води.
- Хайболл. Трохи нижче Коллінза, але теж високий і вже не прямий стакан. Обсяг 270 мл підійде для подачі безалкогольних напоїв, крюшонів і пуншей - напої, які містять багато льоду.
- Тумблер. Стакан середнього розміру (260-320 мл), для нього характерне грубе дно. Використовується для подачі різних напоїв: як для коктейлів, так і для міцного алкоголю в чистому вигляді.
- Олд-фешн (Стакан для віскі, Рокс). Товсте дно і практично прямі стінки - стакан ідеальний для подачі міцних напоїв з кубиками льоду - віскі, ром, бренді. Обсяг 180 мл.
- Стакан Айріш або келих Irish Coffee. Стакан має конусоподібну або тюльпановидну форму і коротку ніжку, іноді, в таких склянках є ручка. Така ємність призначена для подачі гарячих напоїв: кави по-ірландськи, грогу і глінтвейну, тому обов'язково зроблена з термостійких матеріалів. Обсяг такої склянки 180-200 мл.
- Стакан для латте. Має звужену донизу форму, іноді в такому келиху є ручка. Він виготовлений з термостійкого матеріалу, тому ідеально підходить для подачі латте, капучино і макіато. Обсяг 150-300 мл.
- Стакан для Фраппе. Келих на високій ніжці, чаша нагадує тюльпан. Обсяг 160-250 мл, такий стакан підійде для кавових коктейлів з подрібненим льодом.
- Стакан для пива. Такі склянки нагадують за формою бочонок. А ось пивний келих нагадує високий фужер на середньої ніжці і з рівними стінками. Підходять для подачі пива в чистому вигляді і для пивних коктейлів. Обсяг коливається від 200 до 1000 мл. Бочкове пиво прийнято подавати в певних кухлях. Для таких кухлів характерно те, що на них є позначка обсягу: 0,33 л, 5,5 л, 1 л та 2 л.
- Кружка для пуншу. Дуже нагадує звичайну кружку для чаю, але зроблена зі скла. У таких кухлях подають безпосередньо пунш або чай. 100-180 мл.
- Армуд. Східна скляна чарка для чаю. Особлива форма, що нагадує пісочний годинник, дозволяє чаю в нижній частині чарки остигати повільніше, ніж у верхній. 100-150 мл.
На завершення нашої статті хочемо дати кілька порад по догляду за Вашими келихами.
- Мити краще вручну. Деякі келихи можна мити в посудомийній машині, але при використанні делікатного режиму. Після закінчення миття, вийміть келихи - за ніч у посудомийній машині вони можуть потьмяніти.
- Вода повинна бути теплою, ні в якому разі не гарячою. Від гарячої води Ваші келихи можуть потьмяніти і втратити міцність.
- Виділіть окрему м'яку губку тільки для келихів, не мийте нею решту посуду.
- Миючі засоби потрібно використовувати мінімально, додайте у воду всього одну краплю - цього буде достатньо.
- Обполіскуйте під рясним струменем теплої води або в ємності з холодною водою, в яку додано трохи солі і кілька крапель лимонного соку або оцту.
- Сушити слід ніжкою вгору або витирати насухо.
Сподіваємося, що ця стаття була корисна для Вас! А найкрасивіший посуд Ви завжди зможете знайти і купити в нашому інтернет-магазині.